Opgør med den klaustrofobiske sovepose
Den klassiske sovepose i mumie-facon har mange tilhængere – men det hænger som regel sammen med at fortaleren tit sover ude i den kolde vinter.
For de der mest tager på tur varmere årstider, hører ikke soveposen med på listen over favorit-grej. Mange synes den er for varm, for lille, for trang, for begrænsende og bare pisse irriterende.
Tid til at kigge på alternativerne
Hvad er alternativerne, hvis du ikke trives med din sovepose? Der findes producenter, der tilbyder én- , to- og tre-sæson soveposer med mere plads. Hvis soveposen har en lynlås i fuld længde, hjælper det også – for så kan man bedre blive af med varmen.
Men det bedste valg til dig, der ønsker større bevægelsesfrihed og ventilation, er at bytte soveposen ud med en “quilt”. Et tæppe. En moderne dun-quilt er utrolig komfortabel, og varm når det er nødvendig. Og den fylder og vejer omkring det halve af hvad en tilsvarende sovepose gør. den er lidt som din favorit-dyne derhjemme – bare bedre.
Quilt eller sovepose
Soveposens fordele over en quilt, åbenbarer sig først og fremmst når det bliver rigtig koldt. En lukket sovepose forhindrer kold luft at trænge ind under isoleringen, og gør det svært for den opvarmede luft at undslippe. Quilten, på den anden side, gør det nemmere at ventilere, fordi den kun er “en halv sovepose”, og er åben på undersiden. Bliver man så ikke kold på ryggen? Nej, det gør man ikke, med et godt isolerende underlag. Husk, det er den opvarmede luft imellem isolationsmaterialet, der giver varme. Når isolationen komprimeres, giver den dårlig eller ingen varme. Det vil sige – når du lægger dig i din sovepose, på dit underlag, er det underlaget der isolerer – ikke soveposen. Når en quilt mangler bagside, betyder det ikke at du mangler isolation, så længe du ligger på et isolerende underlag. De fleste quilts har en generøs størrelse, der gør det mulig at folde quilten ind under underlaget, eller ind under dig selv. På den måde kan du lukke af for kold luft eller træk.
Hue på
Quilten mangler også soveposens hætte. Fordi knolden repræsenterer et væsentlig varmetap, er det vigtig at dække hovedet til, på kolde nætter. Bruger du quilt skal du huske en komfortabel hue. Det smarteste er at lægge en lille hue sammen med quilten – som en del af kit´et. Køb en quilt med en generøs størrelse, så er der masser af dunfyldt hygge at putte sig i. Yeah.
Hvem bliver mest glad for en quilt?
Det bliver alle, der primært tager på tur forår, sommer og efterår – som motorcykelcampister, padlere og gram-jægere. Den resterende bande, der også behøver en seng til vinterture hvor temperaturen kryber ned forbi frost – kan evt kombinere en 3-sæson sovepose med en quilt, der nemt kan flytte isolationsfaktoren med 15 grader. For alle der foretrækker hammock, er quilten perfekt, i kombination med et godt underlag eller underquilt. Netop i hammocken, er det meget enklere at forholde sig til en quilt, fremfor at skulle sno sig ned i en sovepose.
Thermarest er sammen med MSR™, en del av Cascade Design familien. Det betyder høj kvalitet og focus på produktudvikling. Thermarest er mest kendt for sine liggeunderlag, men producerer også soveposer og quilts.
Corus HD ble introduceret i 2016, som Thermarests mest avancerede quilt. Den er meget kompakt og vejer kun 639 gram (R). Corus har 650 Fill Power Nikwax-behandlet dun fyld. Fodenden har en forlængelse med elastik, der holdes fast til liggeunderlaget, og ekstra “vinger” ned langs begge sider, til at folde under underlaget. Temperatur-rating indikerer 7°C grader for kvinder og 2°C for mænd. Komprimeret, fylder Corus kun 17 x 25 cm.